I skenet av en lampa

Någonting surrar här i Wedins hus, Det  blir starkare periodvis för att försvinna en stund för att sedan återkomma. Det är inte mitt hus så det vore oartigt att  kolla och eventuellt åtgärda.
Wedins hus består av två rum och kök på nedre plan, sovrummet ligger på övervåningen där fönstren är vända mot sjön.
väggarna går i greklandsblått och vitt och överallt bokhyllor fyllda med böcker. Han är en intressant man Wedin, det finns inget som röjer vad han arbetar/arbetat med och han själv säger inget.
Jag gissar på sjöman eller  lärare

Jag fastnade för " Genom asiens öknar, forskning och äfentyr", "tusen mil på okända vägar"  och " Tibetanska äfventyr av Sven Hedin , ni vet han svensken som for till Gobi öknen för att fylla de vita fläckarna på världskartan, men som  hamnade i  långt  mycket värre turer  än just kartriktning, Han blev  väldigt  politisk inkorrekt efter nazisternas fall eftersom han var öppet nazistvänlig och stor anhängare till rasbiologin. Han  blev förpassad till glömskans allé och hans insats för  den västerlänska  vetgirigheten att kartlägga den okända världen slängdes på historiens soptipp- I det stora hela var Sven Hedin en tragisk figur,men när halva sverige vände sina kappor  efter de allierades segrar och  förträngde den vurm de haft för den tyska kulturen och allt Naziprål så stod Sven fast vid de ideal han trodde på.

Jag gillar att vara här i Wedins hus, jag skulle på nått sätt vilja kunna förmedla den inpyrda doften av  kokkaffe  och  gamla böcker och  det finns inte  ett  hörn  av detta rum som undgår solen.
Wedin själv är fortfarande ute med sin båt, bara gud vet vad han gör ute så länge,men än så länge har jag inte hört några explosioner,så hans utflykt handlar inte om ålfiske med dynamex.

Nu står min kvinna i dörröppningen och undrar om jag vill komma och fika. Hon r inte arg längre.
Den nedgående solen får hennes klänning att se ut som en tunn slöja över hennes kropp, jag kom på mig själv att upptäcka min kvinna igen- Gud vad vacker hon är!!!
För en kort sekund liknar hon en kvinna jag sett på ett foto i en indianbok. det var shoshone hövdingen running bulls tillfångatagna dotter  och blicken som sa till de vita- att mig, kan ni aldrig kuva. mIn kvinna har något starkt okuvligt i sig, något vilt jag aldrig kommer åt, något som bara är hennes och som kommer att förbli så.
Tänk om hon visste hur mycket jag älskar henne
Jag vet, förmodligen har jag fått en överdos av vacker natur, man blir såhär sölig i hjärtat då.

-Lasse, kom nu. theét kallnar.



Semester i Banjoland del 2

Solen har tagit siesta mellan molnen, brunanden med familj sökte bröd på annat håll och hägern försvann.
Wedin stod på bryggan när jag kom tillbaka och hånade mig för att jag rodde när båten hade motor,  I köket hade livmodersbrigaden mobiliserats..de krävde alla att  min vänskap med Wedin skulle kvävas  i sin linda innan den blev ett hot mot harmonin.-han luktar ju fisk, säger sambon och rynkar på näsan.
-han dricker varje dag,säger Moster Ines med en grimasch som inte kan misstolkas.-Och,fyller moster bella i . Han spelar musik alldelses för högt.

Jag pussade var och en av de församlade kvinnorna på pannan att sa att de alla är understimulerade och att de skulle må bra av att få komma in till stan  för att bryta tristessen.
Dessutom påpekade jag att Wedin var ofarlig, men det var innan Olov,moster ines man ramlade in över de nyklippta häckarna drängfull.
Han försökte behålla hedern genom att förklara att Wedin kommit när han fiskade på andra sidan och att det skulle vara oartigt att tacka nej till en drink.Inget argument någon av kvinnorna köpte.

Den anklagade stod  i trädgården i höjd med  det lilla gästhuset  i full färd med  att fylla sin båt med  sprit och  korv.
- sônt  här har´ni int  i  stôckhôlm, ska du  mää ut  på sjôa?
-Nä,skrattade jag. Jag stannar nog här en stund.
-som du vill.

jag lade mig i soffan  för att läsa. Sambon tog bilen till stan. Olov snarkade högt i  i rummet brevid.
ljudet av Wedins båt försvann i fjärran.


utbygdsromantik

Det är ganska lätt att göra sig lustig över vår svenska landsbygd och dess innevånare om man är  boende i stockholm. dialekten, bristen på puls och småskaligheten i allt de gör.
Jag brukar inte göra det men har stora problem med att förstå den käcka äpplekindade lokalpatriotismen som härjar lite varstans i sverige. I skåne dominerar självgodheten, I norrland självömkan och här i wärmland utbygdsromantiken.
den yttrar sig i  att i varje hörn av detta län gör sitt bästa för att hävda det unika med just den plats där de bor, finnbygderna  runt östmark, flottarställerna i sysslebäck,picassoskulturens vänner i kristinehamn, pilgrimskyrkan i dalby os v . Jag har respekt för alla timmar de lägger ner för att andra ska deras hembygd med samma ögon som de själva. men har svårt att sätta mig in i motivet att särskilja deras bygd från andras.
för mig är sverige ett lapptäcke av underbara lokala historier och det är det som gör dem så speciella.
Idag har moster Ines och hennes man Olov kommit på besök, de ska stanna veckan ut.
Hennes man är arkeologoch han lever myten så att säga han har gått den svenska pilgrimsleden ett antal gånger. när han fick arbetet på hembygdsmusee´t och hörde att ett av torpen skulel kasseras köpte han det, rustade upp det och flyttade det till en ensligt belägen plats. där bor han med moster Ines, fyra grisar fem kor och några getter och han påminner mig varenda gång vi träffas om  den gången vi hade fällt en 12taggare och vi såg lodjuret passera oss  med några meter.( vaddå,lodjur finns ju på skansen)
Olov berättade att efter han gjort en hemsida för hembygdsgåden har han fått ett fyrtiotal bokningar  från hela europa. han undrade om jag hade lust att ta hand om grupperna som kommer från spanien. detta skulle ske på lördag. Jag tackade nej med motiveringen att jag har bara två veckors semester och dom vill jag njuta av

efter lunchen gick jag och la mig.
baksmällan var fortfarande en tung börda att bära. jag  rodde över till en ön raktöver med en filt.En häger kraxar ett stycke ifrån mig, en brunand med ungar lägger till brevid ekan. jag slänger resterna av mitt bröd till dem och somnar om.


semester i banjolandet del 1

Vi är på semester, mosters sommarhus vid glaffsfjorden har allt, gigantisk groggveranda, murad grill,röktunna,2 båtar,nära till vattnet, gästhus,lusthus,uthus och ingen Tvn.
Grannen är en åretsruntare, han har ingen tv men internet(därför sitter jag här) och en stor bokhylla.
han är ogillad avde andra sommarhusfascisterna för att han inte vill  låna ut sin glänta  till midsommarfirande.han ska plantera där, att han inte påbörjat planteringen på de 13 år han bott där tycker han inte är något att gnälla över, det är ju trots allt en framtidsplan.

Jag och grannen, vi kan kalla honom Wedin, var på nattfiske med mosters man  i helgen.
Vi fick 20 aborrar och 3 gösar, här i trakterna kastar  man i  de gäddorna  man får.
När vi kom tillbaka så ringde Wedin grabbarna Grus från Gunnarskog som dök upp men dunkar,flak med öl och en promillehalt i blodet som förmodligen skulle tvingat dem att ställa bilen i garaget resten av semestern(om man hade varit laglydig)
Tillsammans med dom hade vi en hade vi en  röjfest där kvinnorna  i sällskapet  gav upp redan vid lunchtid.
Det här var en grej som de inte skulle kunna förstå, inte ens om de försökte riktigt hårt.

När de reste lovad de att de skulel komma tillbaka med pentylstubin och sprängdeg och att vi sen skulle fiska ål.
fisken, ja den blev uppäten. och jag har straffats med soffan. min andedräkt lär  lukta som Wedins  uthus.

Inte illa pinkat tänkte jag innan jag slocknade.
Imorn ska det sprängas.


Varför inte en lista ?

Jag var precis färdig med min förra blogg. Min sambo tyckte den var sådär, menade att jag kan bättre. Jag försökte förklara för henne att dagsformen är en färskvara och min blogg inte blev bättre beror det på att min dagsformen inte är bättre.
-Varför försöker du inte med  en lista, har man inget bättre  att skriva så kan man ju alltid lista saker  man gillar..och inte gillar.

-ja, varför inte, Svarade jag. Har ju inget bättre för mig.


Bästa Junimusik

Infidels-Bob Dylan

The devil´s blues- Robert johnson

Danzig4- Danzig

Undertow-Tool

Mary beats jane

Roots- Sepultura

Esperanza-Mano Chao
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INNELISTA                                                                     UTELISTA
 Lönevecka                                                                   Dam-EM i fotboll
Gin&Tonic                                                                    Handbollslandslaget efter Bengan
Grillfest                                                                        Golf med fredagsklubben
Baksmälla                                                                    Linda skugges bloggar
Min underbara dotter och hennes Mamma                                  Väntan på nästa säsong
Kall flädersaft
Doften av kaffe en solig morgon


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mattis hittade lite rester från min jag-tänker-bli-en-tshirts-designer-period.Han föll för t-shirten med Uffe Lundells öppna landskap omslag ( det med en naken man på en strand) och en text som löd
" Uffe är ett as " tryckt under. han gillar den mer än jag så han fck den.

MIn sambo ber mig för guds skull sluta skriva fler listor.

Inatt kollar vi på Bladerunner och tokäter chillicheesekulor

God natt!!!



En blues för Danil Charms


-Vet ni, sa Mattis. Att det idag är årsdagen  för  det surrealistiska mötet i Barcelona.?
Jag såg förundrat på min vän.Mattis är en konstnär i  meningslöst vetande. Han letar upp de mest udda saker och förklarar historien för oss icke invigda. Varenda gång har vi varit lika hänförda, som den gången han följde med till London för att kolla Chelsea-Leeds och på matchdagen drar han iväg  oss till  West Wycombe Church och pekar på det runda tornet och förklara med stor inlevelse att det  tornet var helt  byggt i  metall som  kunde leda elektricitet bra och att varje gång det åskade så samlades de dekadenta herrarna i  The Hellfire Club  i tornet  och söp  och berättade historier  för varandra . Jag hade gillat upptåget mer om det inte var för att det var tre timmar före avspark.

så jag log och väntade på nästa historia.
-Ni vet, Danil Charms. den ryske  surrealisten/poeten/nihilisten/han som uppfann happeningsteater innan begreppet var ett begrepp.
-Ja, svarade jag. Jag har ju "konsten är ett skåp " i bokhyllan men visste inte mycket mer om personen.

-1933, bjöd det spanska socialistpartiet in Danil Charms och några andra sovjetiska poeter och författare för att delta i en kulturmanifestation. tidens stora skulle vara där. d v s Buñuel,Picasso, Salvador Dalí( han var ännu inte fascist ) . Även Hemingway var inbjuden men hade valt att åka på jakt i Afrika( bara Mattis skulle veta en sån detalj)
Danil Charms kom, under tågresan till Barcelona hade han pluggat spanska, d v s alla fula ord och alla möjliga  förolämpningar.
Det tog inte lång tid innan  Belletti(arrangören) fick ett meddelande från polisstationen om att hämta ut en sovjetisk medborgare. I grön sparkdräkt med ditlimmade fjädrar hade han förolämpat folk som  gick förbi honom på gatan. Förmodligen hade han klarat sig om han inte envisats med att kalla poliserna för Señoritas eller kramat sig fast på ena polisens ben.
 

Detta tyckte givetvis de spanska konstnärena var alldeles otroligt roligt.Men Belletti kunde nog hålla sig för skratt. På  öppningsceremonifesten bet han Bellettis fru i nacken och lär ha skrikit "Vad är ni för människor egentligen?, varför ger ni mig hönsfoder när jag vet att ni har spädgris i köket."
Hans närvaro blev inte mer komisk för Belletti när han senare på kvällen mycket berusad föll ner i pianot och somnade.

Dagen därpå frågade Belletti om vad han skulle framföra.-Tidernas tillställning, ge mig en sal och jag ska ge er tidernas tillställning.

Danil  lanserade sin tillställning ganska hårt  i tre dagar, b l a genom att låta sig bäras runt i en kista full av bönor i tomatsås. Detta tyckte givetvis Barcelonaborna var helt hysteriskt, de var ju tvunga att gå. Dalí  hade ju floppat, Pasqual blev gripen och Picasso hade lämnat staden efter ett bråk med Dalí. och resten av festivalen var full av arbetarpoesi,arbetarlyrik och arbetarpjäser så nog kunde den obskyre, spektakulärt klädda ryssen vara något att gå att se.

Så  kom dagen. Det var fullt av folk. Salen var ganska stor och på väggarna fanns ingen utsmyckning som kunde styrka att detta  skulle bli "Tidernas tillställning "
Så gick ridån upp och folket på bänkarna var spända i förväntan över showen de skulle få se.
På andra sidanridån väntade en exakt likadan möblerad sal med bänkarna vända emot varandra.
så där satt de. två publikmassor vända mot varandra och bara tittade- På varandra.
Danil Charms tog ett foto av det hela sen gick han till tågstationen och åkte hem.

Mattis plockade fram en kopia av fotot och visade det för mig.
fotot var taget i vinkeln snett ovanifrån. Jag kunde se hur  uttrycken i publiken. de var inte riktigt på det klara  med vad som hade drabbat dem. Några på mellersta raden på en a sidan hade rest sig upp för att gå.
jag log och sa-haha, det skulle blivit geniförklarat om han hade gjort en liknande sak i dag.
-Förmodligen, log  Mattis.

Danil Charms lämnade aldrig sovjet någon mer gång .Han återvände till Leningrad, belv utfryst av myndigheter och var precis lika missförstådd som han var innan han åkte.
Belletti lär ha skrivit ett antal brev där han krävde en ursäkt av Charms för hans tilltag  mot Fru Belletti.


Han fick aldrig något svar.      





Present

Min vikarierande chef Stellan fyller år idag. jämna 45. han får Noam Chomski´s "skurkstater" och Michael Moore´s " korkade vita män" ihopp om  att han öppnar ögonen för vad USA egentligen håller på med.
Han är nämligen övertygad om att Bush verkligen befriar världen från ondska och att oljan verkligen inte spelar någon roll.
Vidare är Stellan anhängare till Internationella Valuta fondens politik gentemot U-länderna ( hur skulle det se ut Kina fick en medelklass)  och anser att västvärlden har tagit den rätt sig given i kraft av överlägsen teknologi.

Jag känner mig som Indiana Jones varenda gång han talar med mig om hans åsikter och syn på världen. Här har jag hittat något unikt. Jag vill stoppa upp honom, konservera honom och till sist sätta honom i en monter brevid kulsprutan,piskan och lite andra saker från förr.





Homer forever

" I gave a man help to find a direktion today, eventhough i didn´t have a clue where he wanted to go, thats just the kind of man i am this week"
                                                                      -Homer Simpson                

Dagens

White stripes. elephant......garagerock blir inte mycket bättre.
solen väntar på ännu ett brännskadeoffer...so here I come

Döden på kontoret

Hetta, luftkonditioneringen fungerar inte.
Jag lider, vill ut, gärna med min sambo och mitt barn långt bort från detta kontorslandskap som dödar mig innifrån.
-Dö juppie, dö!Väser jag till mig själv i spegeln innan jag rättar till slipsen.
Jag är bara här över sommaren, hör inte hemma här, bland kavaj och slipsar och ytligt prat om fördelarna med den globala ekonomin. vet ju innerst inne att det är den som till sist kommer att få världen att gå under.

Skickar ett skoj PM där Wacko-Jacko sitter  i en bur med orange overall. ovanför en skylt, "Welcome to cuba"  allt kompat med Cristina Aguilleras musik.

Ingen reaktion. På lunchrasten kommer Peppe framtill mig och påpekar torrt att han faktiskt blev friad på  samtliga punkter.
Tänkte fortsätta diskussionen  men hejdar mig eftersom detta är twiligt zone för den ironiska humorn. Jag får inte låta dem vinna,måste kämpaså att inte deras gift tar sig in under huden och ut i mitt blod. då är det kört.
Då kan jag lika bra sätta mig i en låda  i någon välmående norrförort , med den lilla gräsplätten,granngemenskapen och kalla det för hem.

M Å S T E  ....HÄRDA.....UT....6 veckor till. sen  adjö..aldrig mer tillbaka!!...jag försökte men misslyckdes. jag kommer aldrig bli som er så försök inte.  till skillnad från er så finns det ett liv innanför ytan. ett hjärta som vill ha mer av livet än bara pengar

klockan  kryper som en snigel på ett salladsblad. Jag ser ut genom fönstret och betraktar
avundsjukt 2 småkillar som satt sig ner på en bänk med glass och serietidningar.
var är dumlen? är det ingen som inser faran med att vara såhär seriös.

Danne, en blond model proffesional, vältränad med colgateleende hänger sig över min kub
-Du Lasse, Vi är nöjda med ditt arbete. Säger han med sin mellannivåchefsröst. "Du kanske vill hänga med ut  och golfa?

Jag var inne, en i gruppen att säga nej vore förmodligen det bästa men inte det smartaste. -ok. svarar jag. När ska vi ut då?
- vad sägs om  fredags eftermiddag och efter så åker vi in till stan och tar en bit och några glas

Detta var inte väntat. Jag var med i fredagsklubben där företagets påläggskalvar ingår. - Då säger vi så, tjing på dig. Danne försvann i ett hav av ryggdunkningar och  colegateleenden.
jag slår en signal till min sambo och  frågar hur hennes dag varit, om min dotter har gjort några nya saker. Det hade hon inte men hon grät när jag gick i morse och har legat på min kudde hela förmiddagen. Jag kände hur det stang till i hjärtat. jag är verkligen kär i min dotter
 Ema, oskar ,Lena och Kalle kommer i helgen.De ville träffa oss. jag berättade nyheten om fredagsklubben och min sambo beklagade. Hon känner mig. vet att det bara är en tidsfråga innan jag låter orden fara ut genom munnen utan eftertanke.

Vi bestämde oss för att träffa dem på lördag. det gamla gänget + flickvänner skulle vara samlade.
min sambo bad mig att lova att vi inte skulle stanna  hela natten framför fotbollsspelet. Ett sånt löfte kunde jag givetvis inte ge.
det är så befriande att köpa några sexpack  folköl  och ett par påsar chips och lira Premier Leauge på  PL2.

klockan är nu 14.00....det är dags för eftermiddagsfikat och genomgång.
Peppe lunsar förbi och ber mig skynda på. han skrattar hjärtligt och säger med spelad ärlighet att först nu förstod han skämtet med michael jackson på Cuba och aguillera tortyren.
Jag ler snett  och påpekar att skämtet var rätt segt .







Morgonstund med mollbergs

Livet är skönt just nu. efter att ha ordnat  min dotters morgonrutin och gett min sambo en välförtjänt sovmorgon smög jag upp och satte mig här med kaffe, bob dylans "slow train coming" och en sol som aldrig verkar vilja sluta att skina.

Jag har varken skola eller arbete idag så jag funderar på att dra ut min lilla familj på Utö. deras värdshus måste vara det underbaraste som finns i stockholm skärgård-Ni som varit där vet vad jag pratar om.
Jag blir lätt naturromatisk när jag bjuds på sådana här mornar, det känns så meningslöst att vara något annat än lycklig idag.



Vamos a cenar juntos

 Middagen med Lorena och hennes familj var mycket trevlig, hennes  far visade sig vara en korpulent  sevillano  i femtioårs åldern. Han var chief-on-a mission bör väl tilläggas.( stackarn, hans första möte med svensk matkultur var en torr fish&chips på hötorget) Han lät de närvarande gringos ta del i den ädla konsten i hur man tillreder en paella de andalucia. Men när jag svarade på frågan hur vi i sverige skulle ha gjort en paella såg han på mig som om han kommit på mig med att ta hans  yngsta dotters oskuld i hans säng.
(pues, para ignorantes en la cocina hay polvo listo ) för matanalfabeter finns det färdiga blandningar.

så vi stod där, i två timmar  stod vi över hans grytor och pannor  och lyssnade , de andra gringosarna i mitt sällskap förstod nog inte ens hälften av vad han sa då deras spanska kunskaper inskränkte sig till spritbeställningar på mallorca, därför  förväntade han sig att jag  inte bara skulle  visa att jag förstod utan att även se till att  de blekansikten som stod brevid mig gjorde det-Gud vad jag  önskade att min sambo kom in i köket och hånglade med mig ( antar att vi  passerat det stadiet    )

Under middagen fick vi  platserna brevid varandra jag och el señor, vart Lorenas man var hade jag ingen aning om, han hade liksom gått upp i rök och  jag kunde inte förvänta mig hjälp från min sambo,hon var alldeles för upptagen med att  vara  charmigt älskvärd med  de andra gringornas  flickvänner.
-Lasse, du klarar det här bra. Din spanska är utmärkt.
( men va fan!!  har han plötsligt blivit min svärfar!!)

Det visade sig att vi hittade en öppning mellan hans klagosång som mestadels handlade om hur deprimerande land sverige är, hur illa maten på resturangerna smakade,vad dyrt det är att åka med tunnelbanan. Inget nytt för en svensk m a o.
han älskade fotboll, och han följde Real  Betis. Han var så stolt över att de ska kvala in till CL-Äntligen ska Europa lära känna Real Betis. Jag steg nog i aktning när jag sa att jag tyckte att Joaquin var en gudabenådad spelare( vad han inte  i dags dato visste var att han förmodligen skriver på ett femårskontrakt för Barca i dagarna, varför krossa en gammal mans illusioner, trots allt så lagade han maten) och att denilson var  en strålande midfield playmaker.
och så pratade vi lite om Mourinhos bråk med  Frisk i matchen mot barca som i svenska medier vinklades så att det var hans uttalande som fick frisk att sluta dömma fotboll.
Vi skrattade båda gott åt den saken och enades om att tycka att det var högst olämpligt av Frisk att försöka få ett Säsongskort på Camp Nou´s V I P läktare under pågående match.


Kvällens enda fadäs från min sida var när  vid efterrätten började talas om chochos, om hur goda de var och helt utomjordiskt fantastiska om man doppade dom i chocklad. Jag kunde inte hjälpa det,jag var tvungen att skratta och  jag var helt utanskyddsnät när jag berikade konversationen. -Jag föredrar min kvinnas chocho precis som den är, hårig,mörk och som en rostbiff inuti.
Inte en varningslampa  tändes i mitt huvud när alla blev först förvånade, sedan chockade och sedan brast alla ut i ett gapskratt.
den chocho de talade om var en saftig och mycket uppskattad  frukt, den chocho jag talade om var min kvinnas underliv.


Jag är övertygad om att  el señor  fortfarande skrattar där han står lutad  över Lorenas matbord och skriver ner receptet på en riktig paella.


Ps/ alla namn är ändrade/ ds

Söndag hos familjen bra

 
klockan 10 ringde Anders, en av mina allra bästa vänner i 08-området och föreslog  ett fika på Lasse I parken.
det bör tilläggas att jag älskar den här killen, men att ringa klockan 10 en söndag för en fika är liksom ett passerat stadium för en småbarsnfamilj och de enda som inte förstår det är ungkarlar som tror att papparollen är något man kan hoppa ut och in i lite som  man vill.

Och när min sambo dessutom började harkla sig när krogen kom på tal förstod jag vi hade andra planer  hade glömt något viktigt men att jag i just det ögonblicket  hade glömt vad det var så jag lämnade ämnet- Det är bäst så när jag får " Blicken ".

Anders är en Liverpoolsupporter, han är organiserad på samma sätt som jag är organiserad chelseasupporter d v s vi åker regelbundet över till England för att se våra lag spela, det har blivit en inbördes tävling mellan oss, en tävling som jag leder ganska stort eftersom jag  för några år sen  åkte över till London för att följa Chelsea under  en hel  säsong , borta som hemmamatcher.
Jag tog  alla typer av arbete för att kunna leva min dröm( Har skrivit en bok om saken men den befinner sig ännu på refuseringsstadiet) B l a var jag styckare i chinatown, bartender i islington, servitör i Tottenham court, stenläggare,  guide på swedenborg o sv . ofta var det långa dagar och uselt betalt,men så länge jag fick ihop  till  resan till bortamatch och till hyran så var jag nöjd. Den tiden ser jag gärna tillbaka på i ett nostalgiskt skimmer.
Iallafall..Anders börjar knappa in försprånget jag hade. han såg alla Liverpools CL matcher + ManU och alla derbyn. och han lyckades få en biljett till highbury i matchen mot Arsenal. det sistnämda har en svårighetsgrad på 8.5, till highbury kan man bara inte beställa en biljett utan det är en serie  av händelser och tillfälligheter som gör att man får sitta där när matchen börjar.

Han avslutar samtalet med att bjuda in mig för att kolla på den nysläppta DVDn om Liverpools väg till CL pokalen.
jag replikerar att om jag vill  förstöra min söndag så är det bara att sätta på  Canal+, de visar allsvenskan lite senare i eftermiddag.

Sen trillade slanten ner.
Det är ju middag hos Lorena,hennes spanska pappa är på besök eftersom Lorenas lillasyster Ana tog studenten i fredags.
Och idag ska det bjudas på Paella  the spanish way. Det går inte att komma undan, även om vi här hemma gör en paella som skulle stå sig bra i spanien så finns det en misstro från spanjorer  att utanför spanien är vi gastronomiska barbarer som inte kan slänga ihop deras nationalrätt.
Det är samma tvångsbeteende som min mamma hade när hon ifrån sitt hus i Cypern
beställde matjesill, gräslök från sverige för att bjuda sina tyska grannar på en svensk middag.
På plussidan  hör Lorena & familjs gemyt. det är alltid trevligt att komma dit.

MIn sambo hänger på dörrkarmen och tittar kärleksfullt på mig. Med sensuell röst säger hon att bilen behöver tvättas.

Tänk att hon kunde linda in ett måste så fint.


Lycka i vaccumförpackning

På  hemmabion brukar jag ladda matcher där Chelsea spöar de röda djävlarna med 5-0, med lirare som babyLe Saux,finlirar- Poyet, pitbull-Wise, the rock Dessailly och Gianfranco  Zola i laget , bröderna Neville och Beckham skulle inte platsa i Giffarna sundvalll som de spelade denna matchen,just beckham slog bort passningar som den värsta Daniel andersson( ja just  det..spela-sidled-aldrig-framåt-anderson) men klimax når jag när domaren låter ett inlägg gå över till LeSaux för att beckham inte kunde kasta ett korrekt inkast.

så nu har ni säkert räknat ut att min mellansäsongsabstinens är ganska stor,  för just idag bestämde min kvinna sig för att kolla in Dam Em,jag hade ju iallafall tippat  menade hon så då kunde  vi tillsammans kolla på den

Hur det gick?
Min  sambo såg hur jag  led  och  kysste mig ömt i pausvilan för att jag låtit min mun vara stängd under större delen av halvleken och såg på mig ungefär som en  mor gör när hennes barn spelar upp skolpjäsen för första gången.

Nu ligger köttet på grillning, dottern sover och lördagsfilmen ligger på  vardagsrumsbordet.
det kommer bli en fin kväll det här.



Unionen är död och begraven

Jag har som tradition att vakna på Lördagarna , gå ner till cafét som ligger i vårt lilla centrum och fylla i en tipskupong.
Det finns en magi över att analysera tabelläget, gå igenom skador, dagsform och komma fram till rätt system( 64 eller 32 )men ändå hamna på  blygsamma  10 rätt,50 spänn i plånboken  och känslan av att iallafall haft majoriteten  av matcherna rätt tippade.

Vanligtvis handlar kupongen om vilket lag Chelsea ska spöa, sedan våran Sugardaddy Roman kom och köpte klubben och slog rekord i antalet spelarköp har min klubb blivit en väloljad lagmaskin som äter andra lag  till brunch varje lördag.
jag tänker förtränga det faktum att vi inte tog oss till CL final,Liverpools mål var ett falsarium, ett mål som inte var ett mål och efter denna mening  tänker jag inte diskutera  det mer.( blir oerhört upprörd när jag tänker på the bloody scouser..rövarpack)

Idag  bjöd kupongen mig på en obehaglig överaskning, div 2,superettan,allsvenskan och till min stora fasa Sverige-England..I Dam EM !!!
Varför göra en sport som är till för de närmsta sörjande till en nationell angelägenhet?  De vill bli behandlade jämlikt med sina kolleger i herrlandslaget men får de några rader kritik i rosa pravdan(aftonbladet sportblad) så grinar de högljutt och skyller på felcitering och  ett  översitteri från manliga sportjournalister.
men allvarligt, jag har sett några dammatcher och jag slutar aldrig undra över bristen påtempo, bollkontroll och teknik hos damerna i vårt landslag, med tanke på att de bästa gymnasterna är kvnnor och den mjuka kvinnliga kroppen borde damfotbollen iallafall vara teknisk där den brister i tempo. men inget av detta blir man bjuden på när man ser en damfotbollsmatch.
Jag lovar, om jag en dag får problem med för tidig utlösning,  då ska jag tänka på Sverige-finland, dam EM i fotboll. det borde ge mig några minuter extra.


Kjell, en norrman i fyrtioårsåldern som  brukar tippa på samma café och diskutera tippeligan,allsvenskan,superettan och andra minoritetsligor  satte sig ner  vid mitt bord .  Kanske borde jag  tillägga att han är en de dära klämtjecka äppelkindande   lokalpatrioter som   ingår i det
flaggviftande kollektivet den sjuttonde maj.
efter hälsningen börjar han
" Det gick ju inte  så bra för sverige sist "
" vad snackar du om ?"  svarade jag " Vi krossade Malta "
" jaaaaa meeeen,mot norge menar jag" han skiner upp i ett runarflin
" Vad är det med den matchen? ett ordinarie Norge kan inte slå sverige där hälften av spelarna tillhör hårbandsmaffian från Västkusten med mer än ett mål, är det den matchen du menar ? "

" Ja, men sverige vill ju alltid vinna mot Norge? "
" Vill vi ? "
" Ja, det är ju klart ni vill,ni har ju inte kommit över unionsupplösningen än, ni tar ju alla chanser ni  får  till att klämma åt oss"
" gör vi ? såvitt jag vet så levde ingen av oss 1905, varför skulle vi vilja ge igen för något som är dött och begravet ? "
och så kom den, som på beställning när man pratar med en norrman,kommentaren man inte kommer undan.
" men ni är ju avundsjuka på oss, för att det går bra för oss "
" och det går inte bra för sverige menar du ? "
" Vi  har ju oljan , den har inte ni "

Nej, där tog mitt tålamod slut.
" skulle vi vara avundsjuka på den norska cykelmonakin? eller ert  barn-på-helium-liknande miniatyrspråk ? eller är det  att trots er olja så är ni det dyraste landet i euoropa.säg mig norrbagge, vad är det i Norge som är så förbannat speciellt ?"

" Okej okej, lugna dig.men vad kände du när Sverige förlorade ?"

" Absolut ingenting, det var en match utan betydelse. jag har bara ett lag och det är Chelsea resten är ointressant"
" ja, men det visste jag" svarade Kjell.


Jag var nu färdig med kupongen så jag sa adjö till kjell och lämnade in den.
och  här hemma har jag ett säkert kort för att bota  premier leauge abstinensen. guldsäsongen på DVD,  minnes dvdn  över Gianfranco  Zola och  magic night, 5-0  vinsten över ManU  förnågra år sen.








 


Böcker


Läste DNs  kultursidor idag, idag hamnade den inte så finkulturellt rumsrena William Burroghs på finsidan och hans cut-up litteratur hyllades mer eller mindre som genialisk. Samma tidning  kallade nyutgivningen av  " naked lunch " för ett ordbajseri  för några år sen, kanske har  W B lagom bortglömd för att tas upp igen.

Själv läser jag Douglas Coupland " Hey nostradamus",  som jag tycker är ok, men i  det stora är jag inte så nöjd med den,jag vet ju att han kan skriva bättre. "Girlfriend in a coma " är en av mina alltimefavoriter,
Jag hittade en annan av mina favoritöcker  på ett  spanskt antikvariat,  Bulgakows " Mästaren och margarita " på spanska,  jag köpte den  till min  flickvän i hopp om att vi en dag skulle kunna  diskutera litteratur.
tji fick jag " aburido/tristtråkig" var hennes kommentar efter 30 sidor, sedan hamnade den i plastkasse i väntan på att sändas till myrornas.


Till min stora glädje kom Sture Dahlström böckerna idag, för alla sm inte känner till honom så kan jag bara säga" köp....läs...och njut"
" Den store blondino, Den galopperande svensken,Huggormens tid och Tango för enbenta" är bra intro till  den mest galna författaren sverige har vaskat fram och som förtjänar en större läskrets.

Nu är det ju bara så, att  högen  av böcker som väntar på  att bli lästa bara växer sig större, jag har lagt mig till med den ovanan att köpa böcker men inte läsa dem.
i högen finns
Bob Dylans självbiografi, JOrden ska gråta av J Wilson, Tao enligt Puh,  Gravidationens regnbåge av Thomas Pynchon( tredje gången gillt, jag SKA läsa ut den), Football factory( om mitt lags svarta historia, Chelsea ökända huliganer headhunters beskrivs detaljerat) D King.  sen några böcker om glasblåsning och kajaker och några historieböcker

Här kan jagbara skylla på komvux, det är deras fel att jag inte har ork att läsa. Min dotter är en del av problemet som gör att tiden som jag har fri är begränsad, fast å andra sidan så stort problem är det ju inte. jag lan ju alltid lägga böckerna i pensionshyllan med fröding,strindberg och andra klassiker  som jag ska börja läsa när jag går i pension.

Utanför väntar livet på mig. solen skiner och jag vill inte sitta inne.

Ciao




Konsten att skita i det mesta

Jag har en bestämd åsikt om att de flesta utanför min krets inte är av något intresse. Jag möter inga nya människor som kan ge mig nya infallsvinklar på saker och tingoch ingen är är tillräckligt intressant för att man ska bemöda sig att vilja lära känna dom.

Utanför min krets  härskar dumheten, där  en sketen dörrvakt och en hårdbantande playboywannbe med silikon i varje del som det går att stoppa sillikon i får mer utrymme än varför världen gör så lite för att begränsa  USAs  herravälde.
På tvn tävlar kanalerna i en orgie av ofattbar  dumhet i program där talanglösa radhusapor tävlar om pengar och den enda vägen som leder till pengarna är via  svek,förtal,skitsnack och kanske någon menlös tävling för syns skull.
Är det verkligen folk jag skulle vilja ha i min vänskapskrets? Skulle ni kunna tänka er det? Nää, tänkte väl det.
Och människan i allmänhet verkar så korkad att den verkar behöva hjälp med  sexlivet att den ska dränkas i tips om hur man piffar upp det. det ska vara otrohet, analsex,sextinior,slick och sug, när  en storstädning plus ett ärligt lyssande på min partner räcker för mig,och jag känner ingen i min bekantskapskrets som skulle ha sådana sexproblem som man inte kan lösa genom att  visa sin uppskattning  för sin partner, för det är vi alla överrens om ( bland mina vänner) att det är just tiden somär det största hotet mot en lycklig relation, att den tid man år över inte prioriteras för sin partner utan spenderas hellre på egna intressen.

Utanför min vänskapskrets växer sig hatet allt starkare,folk grupperar sig mer med folk som liknar dem själva och odlar sina fördomar om andra grupper, inskränktheten har folk i sitt grepp Jag kan stolt säga att bland mina vänner finns illegala invandrare, svenska psykologer,städare ,byggare,kockar,webdesigners och  många som i likhet  med mig är tillsammans med människor från andra länder och kulturer- ett tvärsnitt av befolkningen med andra ord, och de mest givande diskussionerna har jag när vi träffas och äter ihop.

Det är ingen konst att skita i  det mesta som händer utanför kretsen när man har ett sånt härligt urval av människor i sin direkta närhet. Det är heller ingen konst att skita i alla andra människor
men vänta nu ....samma inskränkthet som jag skrev om innan, är jag så mycket bättre själv?
troligtvis inte...
men det skiter jag i



Solsken, ICA-maxi kö och kvinnan från Helvetet

Det är Tisdag, det betyder ledig dag för mig och träningsdag för min kvinna. Hon börjar med spinning på förmiddagen, äter lunch med några vänninor som tillsammans fortsätter  till  friskis&svettis och avrundar med en simtur.
Detta betyder en hel dag utan min kvinna eller om man så vill, en hel dag med min dotter Amanda.
redan vid 08.00  kände jag hennes händer dra i mitt öra och  hörde henne säga hennes "mappapappa" med  ett skratt efteråt. vid 08.30 blev jag pussad  o kramad av min hurtiga kvinna.
Det fanns ingen andledning för mig att ligga kvar så  vi gick upp och åt frukost.

Efter frukosten kollade jag i tidningen om det fanns några barnvänliga aktiviteter, det visade sig  vara ganska magert utbud idag så jag bestämde mig  för en långprommenad till vattnet.
Efter några timmars lek och lyssande till diverse artister( hon föredrar, cornelius wresvik, calexico och allan edwall framför barnvisor) kunde jag konstatera att Amanda kan stå själv i några sekunder utan hjälp,och  ta sig upp från liggande till sittande..underbart!! jag klappade händerna  och var den stoltaste pappan i hela välden.

När hon vaknade bytte jag om och klädde på henne och gav mig ut.
lagom vid vattnet då vi hade satt oss ner och druckit upp våran medhavda bllåbärssaft ringde modern och gav mig en radda med saker som  behövdes hemma.
givetvis blev jag inte glad, ICA-MAXI låg på andra sidan, det skulle  bli en rejäl promenad och träningsvärken från igår hade inte släppt än.
Men inget kunde ta bort mitt glada humör så vi gick ner till sjön och kollade på änderna och svanarna som simmade vid bryggan.
Och på vägen mot Ica så såg vi tre harar stå vid skogsbrynet, Amanda skrattade nöjt och vinkade till dem.
Resten av vägen gick i långsamt tempo tills vi var framme.

ICA maxi var förvånansvärt fullt för att vara en tisdag, vi handlade våra saker men till  min bestörtning var bara tre kassor öppna, det betydde kö, kö som sträckte sig till mejeriprodukterna
och jag som har en svårbotad fobi för köer,är det något jag pårak armkansäg aatt jag ogillar så är det långa köer. Vanligtvis är jag utrustad med stort tålamod en vid synen av en lång kö tar det stopp.
Amanda har inga problem med köer, det är ett ypperligt tillfälle för henne att charma sin omgivning  och idag var inget undantag, genast började hon flörta med  kvinnan som stod bakom som genast började le ochgulal med henne.
framför mig stod ett medelålderspar,han i blåröd  träningsoverall, hon i en beige kjol, blå blues och halvmörkade solglasögon och en vagn full med saker .
"Kjell, vad är det här ?" hon höll upp en chips påse
Mannen som hette kjell  tittade påsin fru " vaddå"
" Jag gillar inte Estrella, det vet du så väl "
" Men ska jag gå och byta bara för att märket inte passar ?"
"ja, herregud, " stor suck " Det är väl självklart"

Min ögon och öron var nu riktade mot paret. Mannen som hette kjell gick ifrån kön och kom tillbaka med chips sompassade hans fru bättre.
" och det här,och detta..och detta, men snälla lilla du , har du ingen aning om hur man handlar ?
hennes röst pendlade mellan falsett och väldigt ljust.
" Det här är inget som kommer innanför vårat hem, i handen hade hon en bit av den danska stinkosten svarta sara.
" Och om jag gillar den osten då? " svarade  kjell
" Då kan du äta den när jag inte är hemma, för i mitt kylskåp kommer den inte in "
djupa suckar från båda makarna hördes.
Några minuter senare var det dags igen
" Hur många gånger har jag inte sagt att jag inte dricker Coca-cola? , du kan väl inte bara köpa saker som du gillar eller hur? att du hela tiden ska vara så egoistisk och försten bad inte jag dig att köpa en ny pressenning, hur många gånger ska jag behöva tjata om den saken, ser du inte när det behövs saker? och vart är glödlamporna jag också skrev upp på listan? kan du läsa överhuvudtaget? jag blir så jävla trött."

Mannen teg, tog emot,hans litenhet var så uppenbar,han hade inget att sätta emot, förmodligen var det inte  första gången han var i denna situation så han visste bättre än att börja säga emot.

under tiden hade kön rört sig framåt, kvinnan fortsatte att mala på mot sin man, jag tyckte inte synd om mannen,men jag kände hur ilskan började växa i mig,jag gillar inte när människor  helt oblygt och  inför omvärlden demonstrerar sin brist på respekt för sina partners.

Vid kassan fickjag nog när hon började igen
" det här är fan sista gången jag åker och storhandlar med  dig hör du det din förbanande tråkmåns, det är precis vad du är, vet du det?"

jag tryckte mig närmare mannen lutade mig över och sa halvhögt

" Om  du har bestämt dig, så hjälper jag dig att gräva ner henne"




Det sunda levernet och lite annat

                                                       1
Jag sprang vartenda steg av de förbannade  fem kilometerna. Min kropp protesterade redan efter tvåhundra,vid en kilometer var minkramp outhärdlig och vid sista backen hade jag blodsmak och hade spyan i halsen.
När jag kom hem var jag tvungen att skratta åt min egna  fysiska status och det dröjde 2 timmar kroppen börja fungera igen.

Så nu sitter jag här,med hemsk träningsvärk och planerar när jag ska springa nästa gång,men det här äringen viktväktarblogg så jag tänker inte tråka ut er med viktminskning eller tider, inte heller kommer jag att presentera recept på sund mat.


                                                       2

Min flickvän,sambo,livskamrat och kvinnan i mitt liv som är sydamerikansk höjde volymen på Tv idag när de spelade den svenska nationalsången på Tv och undrade varför inte jag kunde stämma in i sången..sånt är otroligt sött  tycker jag, men allvarligt just då  störde det mig  när jag åt knäckebröd.


                                                    3

Vad menas med när man fått besök av en unik person? Har en av Bonniers  litteratur agenter varit  inne på min blogg och väntar på att jag  eventuellt  i framtiden ska  skriva  något som går att publicera?
 

                                                    4

Till sist måste jag säga att jag är förvånad över den goda kvaliteten på en del av inläggen. Jagtrodde i minenfald att jag var rätt bra påatt uttrycka mig, med det kom på skam när jag
började läsa andras bloggar.



och nästa blogg kommer att dröja några dagar för den kommer att vara en reseskildring från England  så jag följde Chelsea´s  väg till Guldet.


och ni som kan lite, kommentera gärna och kom med konstruktiv kritk,skrivandet har legat i träda ett tag och jag är ringrostig.

Det nya livet

Man tröttnar ganska snabbt på hälsobilagornas  onani i  sunt leverne, man önskar dem dra dit pepparn växer och ta sina förbannade långsamma kalorier med sig.

Men så ser man sig själv i spegeln och genast börjar man undra vart den vältränade ynglingen tog vägen och ersatte han med den där därblefete snart medelåldern mannen i framför en, där vartenda grillat revbenspjäll, gräddsås,pizza,hamburgare,potatisgratäng lämnat sina märken och åldern pissat in sitt revir.
Förfallet ä bara mitt fel,jag har träningskort på eriksdal somjag knappt använder, faktum är att det är så oandvänt att jag blir erbjuden instruktörhjälp varje gång jag går dit för att träna.
Och inte ens då  är jag speciellt intresserad av att träna, jag går halvhjärtat på cykeln och trampar mig svettig för att sedan avrunda med en kvarts styrketräning, ungefär lagom för att blåsa upp bicepsen.
det är jakuzin, utebassängen och bastun som lockar mest, men träning som folk menar i allmänhet är det inte frågan om.
Jag kan heller inte skylla på att jag inte har tid p g a av att jag numera tillhör småbarnsfamiljeklanen. Hemma är det organiserat så att våra intressen får ta plats,jag är alltid hemma med min dotter när min kvinna går iväg på jympa. och hon skulle göra samma sak för mig- alltså det finns inget förutom min egen slöhet som hindrar mig. enda gången jag ger mig ut är när jag  tar kajaken ut i skärgården,men den träningen  täcker inte på långa vägar den motion  jag behöver.
Men jag är överens med mig själv om att  jag behöver motion, jag behöver gå ner några kilo och det är speciellt viktigt att röra sig när jag har så mycket diabetes i familjen.
Jag brukar be om ursäkt till min kropp för att jag låtit den förfalla så mycket, sen brukar jag sörja över att alla gånger jag gått camino de pellegrinos,eller kungsleden inte betalas ut  retroaktivt i en platt mage.

Men ursäkterna börjar sina i takt med att kilona ökar och energin till livet avtar. Jag måste göra något, så jag vaknade med motivationen att idag ska jag springa.
Jag tänker inte göra det lätt heller utan jag tänker börja med 5 kilometersslingan, jag vill känna utmattning och tillfredsställelse när jag lägger mig i hallen, jag vill kunna sova gott inatt och stiga upp imorgon och pina mig igenom de första timmarna av träningsvärken.

så farväl slacker och välkommen nya liv.

RSS 2.0